Tabella

Bajnoki táblázat ➔

Heti kvízek

A játékainkra asztalt foglalni Facebookon tudtok, a számotokra szimpatikus helyszínen és időpontban megrendezendő kvíz üzenőfalán. A következő heti kvízek eseményei mindig szerdán 16.00 órától elérhetőek.

Aktuális kvízeink: Klikk ide

Szabályzat

IX. QUIZZONE KUPA Országos kvízbajnokság 2022/2023

HETENTE EGY KVÍZ - TETSZŐLEGES NAPON, TETSZŐLEGES HELYSZÍNEN

JELKÉPES NEVEZÉSI DÍJ - ÉRTÉKES NYEREMÉNYEK!

Quizzone Bajnokság

A Quizzone zsinórban kilencedik országos kvízbajnoksága egy 2022. szeptemberétől 2023. június elejéig tartó szórakoztató műveltségi vetélkedő, amelynek a végén az országos bajnoki döntőben győztest avatunk.
A játék több városban és több helyszínen zajlik, a részt vevő csapatok az összesített tabellán gyűjtik a bajnoki pontjaikat. Az adott heti fordulót a csapatotok bármelyik napon és bármely helyszínen lejátszhatják – természetesen a szabad férőhelyek függvényében.

Fordulók

A bajnokság szeptember 6-én indul, az alapszakasz május 26-án ér véget, a bajnoki döntő június elején kerül megrendezésre (június 10-e vagy 17-e, később hirdetjük ki). Év végén, a 14. fordulót követően, 3 hét szünetet tartunk, hogy szusszanhassatok egyet, így összesen 35 forduló kerül megrendezésre.

Bajnoki nevezés

A Facebook esemény üzenőfalán történő asztalfoglaláson kívül külön bajnoki nevezés nem szükséges, aki részt vesz egy kvízünkön, automatikusan be is nevezett a bajnoki küzdelmekbe, a pontszáma a tabellán rögzítésre kerül. Ha nem érdekli ez a fajta versengés, akkor nem figyeli a tabellát, és kész.

Nevezési díj

Az idei évtől a KATA megszűnését követő radikális adónövekedés miatt a fordulókban a csapatok jelképes nevezési díj fejében tudnak részt venni.
A nevezési díj mértéke városonként különböző, de 500,- és 1000,- forint per csapat között kerül meghatározásra.
Budapesten egy csapat egy kvízen 1000,- forint fejében tud velünk játszani, a díjat egyelőre csak a helyszínen, készpénzben tudjátok kiegyenlíteni (később tervezzük az elektronikus vagy kedvezményes, egyösszegű fizetési opciót, erre még nincs lehetőség).
A nevezési díj 5-8 fős csapatok esetén maximum 125-200 forint közötti fejenkénti részvételi díjat jelent, bízunk benne, hogy ilyen összeg kifizetése nem okoz majd senkinek nehézséget, és emiatt nem fogunk csapatokat veszíteni.

Asztalfoglalás

A következő heti események kiírása szerdai napokon 16.00 órakor történik, innentől kezdve tudjátok a kívánt helyszínre az asztalotokat lefoglalni. A maximum csapatszámon felül foglalókat (zárójelben az esemény neve mögött a maximum asztalszám) a játékra beengedni nem tudjuk, de minden esetben értesítjük, hogy hova tudják az asztalukat átfoglalni. A foglalás csak a csapatnév és a várható létszám megadásával (változás esetén kötelezően módosítani kell!) érvényes.
Az események elérhetősége: facebook.com/quizzone.hu/events
 Csapatlétszám

A csapatok létszáma - közkívánatra - maximum 8 fő lehet. 
A 8 fő feletti csapatlétszámokra az alábbi szabályok lesznek érvényben:  
9 fő esetén -5 pont, 10 fő -10 pont, 11 fő nem játszhat, kötelezően két csapattá kell válnotok vagy nem vehettek részt a versenyben pontlevonás ellenében sem.

A bajnoki döntőbe idén is az éves átlaglétszámotok alapján állíthattok majd ki játékosokat - 0.50-től felfelé kerekítünk.


PONTOZÁS    

Nincsenek helyezéspontok, az adott heti fordulóban megszerzett pontszámotok kerül be a tabellába, mint heti eredmény. A tabellát minden héten az utolsó kvíz után frissítjük csak, hogy ne lássátok a korábbi napok pontszámait, és ne tudjatok ez alapján taktikázni.

Döntetlen esetén az 1-2. helyen szétlövést tartunk, a szétlövést megnyerő csapat nyeri a kvízt és a nyereményt, de azonos pontszám kerül a tabellába mindkét (vagy -három) szétlövő csapathoz.

Az utolsóelőtti (34.) forduló dupla, az utolsó (35.) tripla pontot fog érni.

Ezekhez a fordulónként megszerzett pontokhoz adódnak hozzá az extra pontok, így alakul ki a tabella végeredménye.

HAVI VERSENY
Az idei szezonban, hogy fokozzuk az izgalmakat, havi versenyt is tartunk.
A havi versenyben az adott hónap meghatározott időszakában gyűjtött összes pontotokkal versenyezhettek (fordulók pontszáma+extra pontok).

Ez a legtöbb időszakban négy hetet ölel fel, decemberben két hetet, márciusban viszont ötöt az alábbiak szerint:

I. Hónap: 1-4 forduló (Szeptember 6-tól 30-ig)
II. Hónap: 5-8. forduló (Október 3-tól 28-ig)
III. Hónap: 9-12. forduló (Okt. 31-től Nov. 25-ig)
IV. Hónap: 13-14. forduló (Nov. 28-tól Dec. 9-ig)
V. Hónap: 15-18. forduló (Január 2-től 27-ig)
VI. Hónap: 19-22. forduló (Jan. 30-tól Febr 24-ig)
VII. Hónap: 23-27. forduló (Febr. 27-től Márc 31-ig)
VIII. Hónap: 28-31. forduló (Április 3-tól 28-ig)
IX. Hónap: 32-35. forduló (Május 2-től 26-ig)

A havi versenyben döntőbe vihető pontot, valamint tárgynyereményeket nyerhettek.

Minden hónapot megnyerő csapat tárgynyereményt nyer (ital, társasjáték, szabadulószoba, belépő, stb).
Ezen kívül minden hónapban meghatározunk egy ponthatárt (a Facebook oldalunkon hirdetjük ki), amit nyereményért teljesíteni kell. Amelyik csapat ezt a pontszámot eléri, egy nyilvános sorsoláson vesz részt, amelyen az adott nap ezüstérmes csapata húzhatja ki egy kalapból a nyertest.

A havi verseny országos győzelméért járó döntőbe vitt pont szabályai lentebb olvashatók.

Tiszta játék
Minden csapatunkat tisztelettel kérünk arra, hogy a játékot a FAIR PLAY szabályai szerint, becsületesen játsszák - szerencsére elmondhatjuk, hogy nagyon ritkán szokott ebből probléma lenni.
Az ördög azonban nem alszik, így minden esetben meg kell vizsgálnunk a kiugró, a csapat korábbi eredményeihez és a topcsapatok” pontjához mérten gyanúsan magas pontszámokat a válaszlapok bekérésével (vidéki helyszín esetén), valamint a szomszédos csapatok és a kvízmester beszámolóinak meghallgatásával.
Minden héten felállítunk egy pontszámplafont az előző évek legjobb, bajnoki dobogós, aktuálisan játszó csapatainak átlagpontszámából (Surranópálya, Kiribati Nyestkutyák, Mr. Gorsky, Síelvonó, Csacska Tibetmacska), aki ezen átlagpontszám felett teljesít, azoknak a pontszáma vizsgálat alá kerül.
Semmi esetre sem célunk a boszorkányüldözés, de szeretnénk a csapataink számára a tiszta játék élményét biztosítani. Köszönjük, hogy ebben partnereink lesztek.EXTRA PONTOK 

Az extra pontok olyan tevékenységért járnak, amelyekkel segítitek a Quizzone életét, ezért ezeket a tevékenységeket plusz pontokkal honoráljuk.
Az idei szezonban az extra pontok alacsonyabb pontot fognak érni, ám extra segítségeket kaphattok pluszban értük.

Minden 3. teljesített extra pont után igényelhettek a kvízen egy segítséget, egy kvízen ebből maximum egyet használhattok fel, akkor is, ha az előző héten 9-et váltottatok ki.

A segítségek az alábbiak lehetnek:
- a kvíz előtti napon megkérdezhetitek tőlünk, mi lesz a képes blokk témája (az információt szigorúan tilos tovább adni más csapatoknak) VAGY
- az egyik bónusz kérdés témájának megjelenése után a kvízmestertől megkérdezhetitek, mi lesz a konkrét kérdés, és utána dönthetitek el, kéritek-e VAGY
- megkérhetitek a Stay Positive blokk során a kvízmestert, hogy mutasson rá egy rossz válaszotokra a Stay Positive blokk beírt válaszai közül.

Az extra pontok mindegyike 6 pontot ér, és az alábbi 25 gyűjthető belőle össze (maximum 150 pont):
1. Vendégcsapat (3 kiváltható) - Hozzatok egy minimum 5 tagból álló, új vendégcsapatot valamelyik kvízünkre (ha régi játékos is beül közéjük, ő nem számít bele ebbe a létszámba), ezért 6 pont jár. Ha a vendégcsapatotok még egyszer visszajön, újabb 6 pontot kaptok értük. Ha a vendégcsapatotok összesen 5 fordulóban részt vesz, az 5. fordulójuk után ismét 6 ponttal gazdagodtok.
Olyan csapat is vendégcsapatnak minősül, aki korábban játszott nálunk, de a tavalyi és az idei bajnokságban nem vett részt.

2. Nagylétszámú csapat (2 kiváltható) - Ha az éves csapatlétszám-átlagotok 5.5 fő fölött marad (vagy pont annyi), jogosultakká váltok a 6 pontra. Ezt a pontot legkorábban a 10. fordulót követően írjuk jóvá (és később elbukhatjátok, ha lecsökken a létszámotok)
Újabb 6 pontot kaphattok akkor, amikor eléritek az összesen 150 főt a csapatotokkal.

3. Kérdésbeküldő csapat (2 kiváltható) - Ha a csapatotok nevében beküldtök 35 különböző (és hangsúlyozottan nem innen-onnan, tévés vetélkedőből, applikációból, stb. lopott) kérdést, akkor tiétek a 6 pont. Kérlek, azért próbáljatok meg valamennyire vállalható kérdéseket küldeni, és nem csak a darabszámra menni.
Akinek a beküldött kérdéseiből 5 kérdés játékba kerül (figyelem, az utolsó két fordulóban - dupla, tripla - nem fognak már kérdések bekerülni), az megkapja a második 6 pontot is.
Kérdésbeküldés linkje: https://goo.gl/68dAgB  
4. Kvízmestersegítő csapat (2 kiváltható) - A kvízmestereknek mindig elkél valamilyen segítség, legyen az valamilyen technikai eszköz vagy válaszlap biztosítása, a tabella kipofozása, esetleg betegség esetén beugrós kvízmesterkedés, informatikai segítség, új vidéki helyszín felkutatása, stb. Ha bármilyen ilyenben segédkeztek, két alkalommal 6-6 pont kerülhet a nevetek mellé.
5. Fotózkodó csapat (2 kiváltható) - Készítsetek egy legalább 5 csapattagot megörökítő csapatfotót, töltsétek fel Facebookra, ezen tageljétek be minden(!) csapattagotokat, és jelentkezzetek be hozzánk (Quizzone mint helyszín) a nyilvánosan megosztott fotón, amely legalább 3 napig kint van a Facebook falon, és máris a markotokban a 6 pont. Ezt kétszer válthatjátok ki.
6. Gyors és pontos csapat - Az a csapat jogosult erre a pontra, akinek a tagjai legkésőbb csütörtök estig lefoglalják a következő heti asztalukat, és a kvíz kezdése előtt rendszeresen teljes létszámban jelen vannak (és nem a játék kezdete után szállingóznak oda), és általában annyian is vannak, mint ahány főre foglaltak, plusz-mínusz 1-1 fő elfogadott. A rendszeresen 5-6 főre foglaló, majd 2-en megérkező csapatok sok problémát okoznak, így ők ne is reménykedjenek ebben a pontban.
A pontszámot legkorábban a 15. fordulóban írjuk jóvá, ám utána még elveszíthető.
7. Vándorló csapat- Ha a városotok minden helyszínén játszotok legalább egyszer, megkapjátok ezért az extráért járó 6 pontot (az egy helyszínes városban játszó csapatok ezt nem tudják megszerezni, de ha egyszer elmennek máshova játszani, azzal kiválthatják a jelvényt).
8. FB-on aktív csapat (2 kiváltható) - Az a csapat lesz jogosult erre a 6 pontra, amelynek tagjai közül legalább három játékostól 15 komment/hozzászólás születik az év során a posztjaink alatt (az események nem számítanak). A második 6 pont akkor jár, ha legalább 2 csapattag megkapja az év során a Mark Zuckerberg által osztogatott Lelkes rajongó” badge-et.

9. Közösségépítő csapat - Azoknak jár ez a 6 pont, akik kvíz után legalább két alkalommal az idényben ott maradnak a helyszínen beszélgetni, iszogatni, ismerkedni, bandázni a többi csapattal (tehát nem magukban, elkülönülve).
10. Sokat fogyasztó csapat (2 kiváltható) - Ha egy alkalommal helyszín legtöbbet fogyasztó (összegben) csapatává váltok, megkapjátok a 6 pontot. A második fogyasztásért járó 6 pont akkor jár, ha egy fordulóban a csapatotok minden tagjának vacsorázik valamit a kvízhelyszínen (ekkor nem számít, hogy a legtöbbet fogyasztó csapat lesztek-e és nem, nem kell kaviárt ennetek steakkel).
11. Nyereményfelajánló csapat (2 kiváltható) - Ha segítetek nekünk valamilyen nyereményfelajánlással (főként a döntőre, de lehet akár év közbeni nyeremény is) vagy összeköttök olyan céggel, akik szívesen ajánlanak fel nyereményt számotokra, jóváírjuk a 6 pontot nektek. Ez id kétszer is kiváltható.
12. Extra kvízen részt vevő csapat (2 kiváltható) - Az év során lesznek nem bajnoki fordulónak számító kvízek, pl. a téli 3 hetes szünetben, vagy a döntő és az utolsó forduló között, illetve párszor pénteken, hétvégén, stb. Ha egy ilyenen részt vesztek, jár ez a 6 pont, a második ilyenért pedig a második 6 pont.

13. Céges csapatépítő kvíz (2 kiváltható) - Ha megrendeltek tőlünk egy céges csapatépítő kvízt (vagy összeköttök egy bármilyen olyan céggel, rendezvénnyel, amelyből végül üzlet lesz), gazdagodhattok ezzel a 6 ponttal. Ez a pontszám kétszer is kiváltható.
A kvízt bárhol megtartjuk az országban, a munkahelyeteken vagy általatok választott bármely helyszínen.
+1. Hozz egy híres embert! - Ha hoztok egy ismert embert (akit magyarázás nélkül is megismer a kvízen lévők többsége), ez a 6 pont is bekerül a tabellába hozzátok.

 
+ MÍNUSZ PONTOK:

Idén nem kaptok külön Fair Play pontot, szimplán csak az extra pontjaitokból kerülnek levonásra a büntetőpontok. Amikért mínusz pontokat kaphattok:

- Ha nem jelentek meg a kvízen, esetleg nem mondjátok le az asztalt olyan módon (külön posztban/üzenetben), hogy egyértelműen értesüljünk róla (ha saját poszt alá ha írtok, arról senki nem értesül, sem a helyszín, sem mi, ezért sajnos levonás jár): -10 pont   
- Ha telt házas helyszínről értesítés nélkül csak úgy kitörlitek a jelentkezéseteket: -10 pont
- Ha az utolsó 12 órában mondjátok le az asztalotokat: -5 pont. 
- Ha olyan kérdést küldtök be, amely azt megelőzően ment le valamelyik televíziós kvízben vagy más élő kvízjátékon, vagy egyértelmű, hogy valamilyen más kvízkönyvből van kimásolva: -5 pont
- Bármilyen csalás, Google, Wikipedia, Shazam, Bárminemű segédeszköz, stb: -10 pont alkalmanként
- Táskából ivás-evés, kintről behozott étel/ital fogyasztása, asztalra kipakolása: -10 pont.
-  Kvíz közbeni telefonozás, Viber, Chat, Facebook, Akármi: Minden egyes alkalommal -3 pont. Szünetben, javításnál nyomkodhatjátok, 10-15 perces blokkokat kell kibírni nélküle.
- Gyanús, a csapat korábbi teljesítményéhez mérten irreális pontszám esetén, amely a válaszlapotok megvizsgálása alapján is megállja a csalás gyanúját: -10 pont (alkalmanként, a harmadik alkalommal kizárás a bajnokságból)


BAJNOKI DÖNTŐ
 
A döntőbe a tabella első 60 helyezettje közül azon csapatok jutnak be, amelyeknek az éves pontátlaga eléri a 37 pontot.

A döntőbe vitt pontszám, amelyről a fináléban a játékot kezditek, az alábbi három elemből fog összeadódni:

I. Az éves összpontszámotok 1%-a

II. A 9 havi versenyért megszerzett pontszám:
Minden csapat, aki a 9 hónap valamelyikében győztes lett, +1 pontot visz a döntőbe.
Ez a pontszám csak egyszer szerezhető meg, ha valaki több hónapban is eléri ezt a dicsőséget, bár nem kapja meg újra a pontot érte, de eléri azt, hogy abban a hónapban más se szerezhesse meg.

III. A tabellán elfoglalt helyezésetek által elért pontszám:

1. helyezett: 3 pont
2-3. helyezett: 2.5 pont
4-10. helyezett: 2 pont
11-20. helyezett: 1.5 pont 
21-30. helyezett: 1
pont
31-40. helyezett: 0.5 pont
41-től felfelé nem hoznak a csapatok tabella pontokat.
 
A tabellán elfoglalt helyezésnél pontegyenlőség esetén először a több győzelem, azután pedig a nagyobb átlaglétszám rangsorol.
DÖNTŐ TERVEZETT IDŐPONTJA: JÚNIUS 10. vagy JÚNIUS 17. Szombat.
A döntőben a részvétel ingyenes, nevezési díj itt nincs.
(Műsorváltozás helyszínprobléma, világjárvány esetén lehetséges!) 

A döntőben az éves átlaglétszámotok (vagy férőhely esetén az éves átlaglétszámotok +1 fő) alapján vehettek részt. A döntőben csak olyan csapattag játszhat veletek - ahogyan a megelőző években is mindig -, aki az év során is veletek játszott.
Az évadot végigjátszó csapatok esetén 8 fordulóban kell részt vennie a játékosnak (vagy a fordulóitok minimum 25%-ában), hogy a döntőben pontlevonás nélkül veletek játszhasson, ellenkező esetlen -10 pontról indultok (csapattagonként).

Köszönjük, hogy végigolvastátok a szabálykönyvet, ha bármi nem egyértelmű, bátran kérdezzetek. Jó játékot, sok-sok izgalmas élményt, és még több megszerzett hasznos vagy haszontalan tudást kívánunk nektek az idei szezonra is!