Tabella

Bajnoki táblázat ➔

Heti kvízek

A játékainkra asztalt foglalni Facebookon tudtok, a számotokra szimpatikus helyszínen és időpontban megrendezendő kvíz üzenőfalán. A következő heti kvízek eseményei mindig szerdán 16.00 órától elérhetőek.

Aktuális kvízeink: Klikk ide

Szabályzat

VIII. QUIZZONE KUPA Országos kvízbajnokság 2021/2022

HETENTE EGY KVÍZ - TETSZŐLEGES NAPON, TETSZŐLEGES HELYSZÍNEN

Bajnokság

A Quizzone zsinórban nyolcadik kvízbajnoksága egy 2021. októberétől június elejéig tartó vetélkedő, amelynek a végén az országos bajnoki döntőben győztest avatunk.
A játék több városban és több helyszínen zajlik, a részt vevő csapatok az összesített tabellán gyűjtik a bajnoki pontjaikat. Az adott heti fordulót a csapatotok bármelyik napon és bármely helyszínen lejátszhatják – természetesen a szabad férőhelyek függvényében.

Fordulók

A bajnokság október 5-én indul és június elején ér véget. Karácsony környékén egy kis szünetet tartunk, így összesen 33 forduló kerül megrendezésre.

Nevezés

A Facebook esemény üzenőfalán történő asztalfoglaláson kívül külön nevezés nem szükséges, aki részt vesz egy kvízünkön, automatikusan be is nevezett a bajnoki küzdelmekbe, a pontszáma a tabellán rögzítésre kerül. Ha nem érdekli ez a fajta versengés, akkor nem figyeli a tabellát, és kész.

Asztalfoglalás

A következő heti események kiírása szerdai napokon 16.00 órakor történik, innentől kezdve tudjátok a kívánt helyszínre az asztalotokat lefoglalni. A maximum csapatszámon felül foglalókat (zárójelben az esemény neve mögött) a játékra beengedni nem tudjuk, de minden esetben értesítjük, hogy hova tudják az asztalukat átfoglalni. A foglalás csak a csapatnév és a várható létszám megadásával (változás esetén kötelezően módosítani kell!) érvényes.
Az események elérhetősége: facebook.com/quizzone.hu/events

 
Csapatlétszám

A csapatok létszáma - közkívánatra - maximum 8 fő lehet. A 8 fő feletti csapatlétszámokra az alábbi szabályok lesznek érvényben:  9 fő esetén -5 pont, 10 fő -10 pont, 11 fő esetén kötelezően szétültetünk titeket.

A bajnoki döntőbe idén is az éves átlaglétszámotok alapján állíthattok majd ki játékosokat - 0.50-től felfelé kerekítünk.


PONTOZÁS    

A tabellán a pontgyűjtés az alábbi módon zajlik: Az adott heti fordulóban megszerzett pontszámotok kerül be a tabellába, azaz a helyezésszámnak az idei évben nem lesz jelentősége.
A tabellát minden héten az utolsó kvíz után frissítjük csak, hogy ne lássátok a korábbi napok pontszámait, és ne tudjatok ez alapján taktikázni.

Döntetlen esetén az 1-2. helyen szétlövést tartunk, a szétlövést megnyerő csapat nyeri a kvízt és a nyereményt, de azonos pontszám kerül a tabellába mindkét (vagy -három) szétlövő csapathoz.

Az utolsóelőtti (32.) forduló dupla, az utolsó (33.) tripla pontot fog érni.

Ezekhez a fordulónként megszerzett pontokhoz adódnak hozzá az extra pontok, így alakul ki a tabella végeredménye.

Tiszta játék

Minden csapatunkat tisztelettel kérünk arra, hogy a játékot a fair play szabályai szerint, becsületesen játsszák - szerencsére elmondhatjuk, hogy szökőévente szokott ebből probléma lenni.
Az ördög azonban nem alszik, így minden esetben meg kell vizsgálnunk a kiugró, a csapat korábbi eredményeihez és a “topcsapatok” pontjához mérten gyanúsan magas pontszámokat a válaszlapok bekérésével (vidéki helyszín esetén), valamint a szomszédos csapatok és a kvízmester beszámolóinak meghallgatásával.
Minden héten felállítunk egy pontszámplafont az előző évek legjobb, bajnoki dobogós, aktuálisan játszó csapatainak átlagpontszámából (Surranópálya, Kiribati Nyestkutyák, Mr. Gorsky, Síelvonó, Rotátorköpeny, Jucmoka, Repetitív Pentaton), aki ezen átlagpontszám felett teljesít, azoknak a pontszáma vizsgálat alá kerül.
Semmi esetre sem célunk a boszorkányüldözés, de szeretnénk a csapataink számára a tiszta játék élményét biztosítani. Köszönjük, hogy ebben partnereink lesztek.


EXTRA PONTOK 

Az idei bajnokságban az extra pontokból nem tudjátok majd mindet begyűjteni, viszont a döntőbe jutás feltétele lesz bizonyos számú extra pont összegyűjtése.

Sokszor kérdezitek, miért kellenek ezek az extra pontok, miért nem lehet csak a sima pontszám mérvadó egy kvízbajnokságban.
Azért, mert ez az ingyenesség feltétele, így tudjátok más módon meghálálni vagy honorálni azt, hogy hétről hétre nevezési díj nélkül játszhattok velünk.
Amennyiben a világ más országaiban működő nevezési díjas rendszerben játszanánk (pl. 500 Ft/fő per alkalom), nem lenne szükség ezekre, hiszen akkor az így befolyó összegből bőségesen tudnánk szépséges napi és döntős nyereményekre, profi hirdetésekre, új csapatok toborzására és egyéb marketing dolgokra költeni.

Az idei szezonban 260 pontnyi extra pont opció lesz, amelyből maximum 150-et gyűjthettek össze. A döntőbe jutás feltétele 60 extra pont megszerzése.

Az extra pontok értékét csökkentik a mínusz pontok, amelyet pl. az utolsó pillanatos asztallemondásért, vagy a kvízen meg nem jelenésért kaphattok (természetesen abban az esetben, ha előzőleg játékra jelentkeztetek).

Az alábbi 14 extra pont gyűjthető össze:

1. Vendégcsapat (3x20 pont) - Hozzatok egy minimum 5 tagból álló, új vendégcsapatot valamelyik kvízünkre (ha régi játékos is beül közéjük, ő nem számít bele ebbe a létszámba), ezért 20 pont jár. Ha a vendégcsapatotok még egyszer visszajön ÉS legalább 40 pontot ér el a kvízen, újabb 20 pontot kaptok értük (ha nem sikerül a 40 pont, természetesen következő alkalommal is próbálkozhatnak). Ha a vendégcsapatotok döntőbe verekszi magát, újabb 20 pont üti a markotokat.

2. Céges csapatépítő kvíz (2x20 pont) - Ha megrendeltek tőlünk egy céges csapatépítő kvízt (vagy összeköttök egy bármilyen olyan céggel, rendezvénnyel, amelyből végül üzlet lesz), 20 ponttal gazdagodhattok. Ez a pontszám kétszer is kiváltható, így akár 40 pontot is szerezhettek.

3. Nyereményfelajánló csapat (2x20 pont) - Ha segítetek nekünk valamilyen nyereményfelajánlással (főként a döntőre, de lehet akár évközbeni nyeremény is) vagy összeköttök olyan céggel, akik szívesen ajánlanak fel nyereményt számotokra, 20 pontot írunk jóvá nektek. Ez kétszer is kiváltható, így 40 pontot szerezhettek ezzel.
Sokszor kérdezitek, miben gondolkodjatok: lehet bármilyen céges repiajándék, vagy akár színház-mozijegy, 6-7 belépő bárhova, könyvek, alkoholos italok, társasjáték, stb. Az a tapasztalat, hogy a legtöbb cég üzletkötője, marketingese szívesen ad, mert van rá kerete, csak végig kell gondolni, ki kit ismer és megkérdezni őket.

4. Nagylétszámú csapat (20 pont
) - Ha az éves csapatlétszámotok átlaga 5.7 fő fölött marad (vagy pont annyi), jogosultakká váltok a 20 pontra.

5. Vándorló csapat (10 pont) - Ha a városotok minden helyszínén játszotok legalább egyszer, 10 pontot kaptok (az egy helyszínes városban játszó csapatok ezt nem tudják megszerezni, de ha egyszer elmennek máshova játszani, azzal kiválthatják a jelvényt).

6. Kvízmestersegítő csapat (10 pont) - A kvízmestereknek mindig elkél valamilyen segítség, legyen az valamilyen technikai eszköz vagy válaszlap biztosítása, a tabella kipofozása, esetleg betegség esetén beugrós kvízmesterkedés, informatikai segítség, új vidéki helyszín felkutatása, stb. Ha bármilyen ilyenben segédkeztek, a 10 pont a nevetek mellé kerül.

7. Kérdésbeküldő csapat (10 pont) - Ha a csapatotok nevében beküldtök 35 különböző (és hangsúlyozottan nem innen-onnan lopott) kérdést, akkor tiétek a 10 pont. Kérlek, azért próbáljatok meg valamennyire vállalható kérdéseket küldeni, és nem csak a darabszámra menni :D
Kérdésbeküldés linkje: https://goo.gl/68dAgB  

8. Jó kérdéseket beküldő csapat (10 pont) - Akinek a beküldött kérdéseiből 5 kérdés játékba kerül (figyelem, az utolsó két fordulóban - dupla, tripla - nem fognak már kérdések bekerülni), az megkapja a pontszámot.
Kérdésbeküldés linkje: https://goo.gl/68dAgB  

9. Fotózkodó csapat (10 pont) - Készítsetek egy legalább 5 főből álló csapatfotót, ezen tageljétek be minden(!) csapattagotokat, és jelentkezzetek be hozzánk (Quizzone mint helyszín) a nyilvánosan megosztott fotón, amely legalább 3 napig kint van a Facebook falon, és máris a markotokban a 10 pont.

10. Vacsorázó VAGY legtöbbet fogyasztó csapat (10 pont)
- Vagy a helyszín legtöbbet fogyasztó (összegben) csapatává kell válnotok, vagy egy adott fordulóban a csapatotok minden tagjának vacsoráznia kell a kvízhelyszínen (ekkor nem számít, hogy a legtöbbet fogyasztó csapat lesztek-e és nem, nem kell kaviárt ennetek steakkel), hogy megkapjátok a 10 pontot.

11. Hozz egy híres embert! (10 pont) - Ha hoztok egy ismert embert (akit magyarázás nélkül is megismer a kvízen lévők többsége), ez a 10 pont is bekerül a tabellába hozzátok.

12. FB-on aktív csapat (10 pont) - Az a csapat lesz jogosult erre a 10 pontra, amelyből legalább három embertől 15 komment/hozzászólás születik az év során a posztjaink alatt (az események nem számítanak) VAGY legalább 2 csapattag megkapja az év során a Mark Zuckerberg által osztogatott “Lelkes rajongó” badge-et.

13. Pontos csapat (10 pont) - Az a csapat jogosult erre a pontra, akinek a tagjai legkésőbb csütörtök estig lefoglalják a következő heti asztalukat, a kvíz kezdése előtt rendszeresen teljes létszámban jelen vannak (és nem a játék kezdete után szállingóznak oda), és általában annyian is vannak, mint ahány főre foglaltak, plusz-mínusz 1-1 fő elfogadott, de a rendszeresen 5-6 főre foglaló, majd 2-en megérkező csapatok sok problémát okoznak, így ők ne is reménykedjenek ebben a pontban.

14. Közösségépítő csapat (10 pont) - Azoknak jár ez a 10 pont, akik kvíz után legalább három alkalommal az idényben még ott maradnak a helyszínen beszélgetni, iszogatni, ismerkedni, bandázni a többi csapattal legalább 1-1.5 órás időtartamban.


 
+ MÍNUSZ PONTOK:


Idén nem kaptok külön Fair Play pontot, szimplán csak az extra pontjaitokból kerülnek levonásra a büntetőpontok. Amikért mínusz pontokat kaphattok:

- Ha nem jelentek meg a kvízen, esetleg nem mondjátok le az asztalt olyan módon (külön posztban/üzenetben), hogy egyértelműen értesüljünk róla (ha saját poszt alá ha írtok, arról senki nem értesül, sem a helyszín, sem mi, ezért sajnos levonás jár): -10 pont   
- Ha telt házas helyszínről értesítés nélkül csak úgy kitörlitek a jelentkezéseteket: -10 pont
- Ha az utolsó 12 órában mondjátok le az asztalotokat: -5 pont. 
- Ha olyan kérdést küldtök be, amely azt megelőzően ment le valamelyik televíziós kvízben vagy más élő kvízjátékon, vagy egyértelmű, hogy valamilyen más kvízkönyvből van kimásolva: -5 pont
- Bármilyen csalás, Google, Wikipedia, Shazam, Stb: -10 pont alkalmanként
- Táskából ivás-evés, kintről behozott étel/ital fogyasztása, asztalra kipakolása: -10 pont.
-  Kvíz közbeni telefonozás, Viber, Chat, Facebook, Akármi: Minden egyes alkalommal -3 pont. Szünetben, javításnál nyomkodhatjátok, 10-15 perces blokkokat kell kibírni nélküle.
- Gyanús, a csapat korábbi teljesítményéhez mérten irreális pontszám esetén, amely a válaszlapotok megvizsgálása alapján is megállja a csalás gyanúját: -20 pont (alkalmanként, a harmadik alkalommal kizárás a bajnokságból)

BAJNOKI DÖNTŐ
 
A döntőbe a tabella első 60 helyezettje közül azon csapatok jutnak be, amelyeknek az éves pontátlaga eléri a 38 pontot és legalább 60 extra pontot összegyűjtöttek.
Idén a korábbi évektől eltérően a döntőn nem vehet más részt, csak akik teljesítették a fentieket.

A döntőbe vitt pontszám, amelyről a fináléban a játékot kezditek, az alábbi három elemből fog összeadódni:

I. Az éves pontátlagotok 15%-a (pl. 50-es pontátlagnál 7.5 pont, 40-esnél 6 pont)
II. Az extra pontokat 150 ponttal kimaxoló csapatok +1 pontot kapnak, a 100 pontot elérők +0.5 -et.
III. A tabellán elfoglalt helyezésetek által elért pontszám:

1. helyezett: 3.5 pont
2-3. helyezett: 3 pont
4-5. helyezett: 2.5 pont
6-10. helyezett: 2 pont
11-20. helyezett: 1.5 pont 
21-30. helyezett: 1 pont
31-40. helyezett: 0.5 pont  
41-től felfelé nem hoznak a csapatok tabella pontokat.
 
A tabellán elfoglalt helyezésnél pontegyenlőség esetén először a több győzelem, azután pedig a nagyobb átlaglétszám rangsorol.

DÖNTŐ TERVEZETT IDŐPONTJA: JÚNIUS 18. Szombat.
(Műsorváltozás helyszínprobléma, világjárvány esetén lehetséges!) 
 
A döntőben az éves átlaglétszámotok (vagy férőhely esetén az éves átlaglétszámotok +1 fő) alapján vehettek részt. A döntőben csak olyan csapattag játszhat veletek - ahogyan a megelőző években is mindig -, aki az év során is veletek játszott.
Az évadot végigjátszó csapatok esetén 8 fordulóban kell részt vennie a játékosnak (vagy a fordulóitok minimum 25%-ában), hogy a döntőben pontlevonás nélkül veletek játszhasson, ellenkező esetlen -15 pontról indultok (csapattagonként).
 
Köszönjük, hogy végigolvastátok a szabálykönyvet, ha bármi nem egyértelmű, bátran kérdezzetek. Jó játékot, sok-sok izgalmas élményt, és még több megszerzett hasznos vagy haszontalan tudást kívánunk nektek az idei szezonra is!